Staatsobligaties zijn leningen die door de staat zijn uitgeschreven. Heb je geld over om mee te werken op de geldmarkt dan kun je gaan beleggen. Je belegt dan in aandelen of obligaties bijvoorbeeld. Bij beleggen in aandelen of obligaties koop je waardepapieren voor een bepaald bedrag met de verwachting dat deze waardepapieren te zijner tijd bij verkoop ervan meer waard zijn. Je kunt ook mede-eigenaar worden van een bedrijf als je de nodige aandelen van dat bedrijf koopt. Je belegt pas als je geld over hebt en dat geld voor langere tijd kunt missen. Beleg alleen als je verstand van zaken hebt, of het moet je helemaal niks uitmaken of je een grote som geld verliest. Trouwens ook al ben je van veel geldzaken op de hoogte, je kunt toch met een tegenvaller te maken krijgen. Daarom nogmaals gebruik alleen dat geld dat je niet nodig hebt om mee te beleggen.
Beleggen in aandelen en obligaties
Je kunt dus beleggen in aandelen maar ook in obligaties met name staatobligaties. Met het beleggen in aandelen neem je een groter risico dan wanneer je belegt in staatsobligaties. Maar ook dit laatste brengt enig risico met zich mee. Omdat tot 2009 de aandelenmarkt in elkaar zakte, door steeds meer tegenvallers werden mensen voorzichtiger, werd er meer in obligaties belegd. Nu echter zit er weer vooruitgang in de aandelenbeleggingen. Toen de obligaties favoriet werden, waardoor de vraag dus enorm steeg, daalde de rente. De zekerheid bij staatsobligaties is groot. Je krijgt je geld terug en je ontvangt de rente. Maar door de inflatie wordt je reële rendement toch wel minder dan verwacht! Nog een belangrijke factor die de winst nadelig kan beïnvloeden is de hogere nominale waarde die je betaalt omdat er veel beleggers op af komen. Het Centraat Planbureau voor de Statistiek (het CBS) heeft berekent dat de rente op de staatsobligaties in juni vorig jaar slechts 2,9% bedroeg. Dit is erg laag als je het vergelijkt met andere landen in de eurozone. Alleen Duitsland had een nog dramatischer rente percentage namelijk 2,5%. Griekenland viel op door de hoge rente namelijk 9,1%. Dit heeft allemaal te maken met de grote financiële problemen van het land. Beleggers gaan met hun geld elders om het te beleggen, waardoor de rente nog verder naar beneden gaat.
Is het nu een goede tijd om te beleggen in staatsobligaties?
Kijk naar de dagelijkse berichten, adviezen, toekomstbeelden en dergelijke op het internet als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van beleggingen. Tegen argumenten kunnen zijn dat de overheden op dit moment veel geld te kort komen, waardoor het aanbod van staatsobligaties erg groot is: de overheid schrijft veel obligatieleningen uit. Ook wordt er door de centrale bank geld bij gedrukt. Ook dit is bekend. Het blijft echter koffiedik kijken. De woorden: misschien dit en misschien dat .. daar word je niet echt wijzer van. Wees verstandig, houd de markt in de gaten, lees veel, informeer en doe dan wat je verstand en je gevoel je ingeven.