You are here

Hypotheekrente vergelijken van aflossingsvrije hypotheken

Je wilt graag een huis kopen. Je hebt naar de prijzen van huurhuizen gekeken en bent tot de conclusie gekomen dat je voor een beetje meer woningmaandlasten een eigen huis kunt kopen. De huurprijzen liegen er namelijk niet om en worden telkens weer verhoogd. En nooit zul je daar iets van terugzien, de huurprijs levert je alleen woonruimte op. Dus toch de sprong wagen? Je moet niet over een nacht ijs gaan. Goede voorlichting en breed advies is van essentieel belang voordat de stap maakt. Er zijn ook duidelijke voorwaarden voordat je een hypotheek kunt afsluiten. De beslissing tot kopen is nu definitief. Nu komt meteen de tweede vraag om de hoek: in welke prijsklasse kun je gaan zoeken? Dat is natuurlijk een must om te weten. Je kunt pas dan bewust gaan zoeken. Regel een adviserend gesprek met een hypotheekadviseur en een makelaar of een gespecialiseerde bankmedewerker. Zij kunnen je goed van dienst zijn. Zij weten waar de top ligt en ze vertellen wat wel en niet verstandig is. Je gezinssituatie, inkomen of inkomens, je vaste lasten alles is belangrijk om in ogenschouw te nemen. Heb je een vaste baan, werk je zelfstandig, hoeveel zekerheid heb je wat dat betreft? Aan de hand van al deze vragen en jouw antwoorden kan een deskundige jou prima adviseren. Blijf ook zelf goed meedenken, jij moet ten slotte de lasten dragen. En jij weet hoe je in het leven staat of je veel geld voor uitgaan, vakantie en andere luxe zaken nodig hebt. Jij weet ook of je je wat kunt ontzeggen als dat nodig zou zijn om fijn te kunnen wonen. Wat zijn jouw prioriteiten, een fijn huis of vijf keer per jaar een dure vakantie? Dus nogmaals, advies heb je nodig, maar ga ook zelf je financiële positie eens bekijken. Dan loop je nooit het gevaar dat het allemaal te rooskleurig is voorgesteld.

De prijsklasse waarin je gaat zoeken

Je bent nu zeker van de prijsklasse waarin je kunt gaan zoeken. Je vindt een prachtig huis dat het helemaal is voor jou. Je besluit tot aankoop over te gaan. Nu is er nog een hobbel te nemen. Welke hypotheek ga je afsluiten? Er zijn zoveel hypotheekvormen en welke is voor jou de beste? Ook deze keuze is erg persoonlijk. Natuurlijk praat je er weer over met een deskundige en je oriënteert je zoveel mogelijk. Wat blijkt nu? De lasten zijn bij diverse hypotheekvormen toch een beetje hoger dan werd gedacht. De hypotheekadviseur heeft echter nog een mogelijkheid: een aflossingsvrije hypotheek. Over de aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, geen aflossing. De rente wordt vastgesteld op bijvoorbeeld 5% met een looptijd van 10 jaar en je betaalt elke maand 10 jaar lang hetzelfde bedrag. Een nadeel is echter dat het hypotheekbedrag niet minder wordt, of je moet tussendoor een extra aflossing doen al dan niet met boete. Je schuld blijft dus even groot. Het ligt aan je persoonlijke situatie of dat gunstig is. Ben je nu jong en verdien je goed, dan is er niets mis mee om de hypotheek wat af te lossen. Dan kun je als je ouder wordt eventueel wat minder gaan werken en is je huis niet de struikelblok.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek ligt op dit moment onder zwaar vuur. Er wordt trouwens over alle hypotheekvormen gesproken over de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Sluit je desondanks, je bent niet bang voor de financiële toekomst, een hypotheek die aflossingsvrij is af, dan heb je van te voren alle hypotheekvormen met de daarbij behorende rentes goed gewikt en gewogen. Je hebt offertes opgevraagd, of op het internet opgezocht van de diverse hypotheekmogelijkheden plus rentes. Je bent nu overtuigd dat dit voor jou de beste vorm is: de aflossingsvrije hypotheek.