You are here

Renteoverzicht van spaarrekeningen

Er is niet een, twee, drie een renteoverzicht van spaarrekeningen te geven. De rentetarieven zijn zeer wisselend en afhankelijk van de geldmarkt, van de aanbieder, van het ingelegde bedrag, van de tijd dat je het bedrag kunt “missen” (de looptijd van de spaarrekening). Op het internet worden wel telkens de meest actuele rentetarieven overzichten gepubliceerd. Je kunt zo een indruk krijgen wat de rente op dit moment doet: stijgt deze of is er sprake van een verlaging. De rente voor spaargelden staat al een hele poos op een laag pitje. Enige voorzichtige vooruitgang wordt nu zichtbaar. Deze verhoging is slechts minimaal. Op grote bedragen is dit natuurlijk wel mooi meegenomen.

Maak er een sport van

Je kunt er een sport van maken, om je spaargelden zo rendabel mogelijk te laten zijn. Zo kun je meer geld maken van je geld. Je kunt spelen met je spaargeld. Dan is het wel een vereiste dat je dit geld ook echt als “speelgeld” hebt. Vind je het prettiger om wat meer zekerheid omtrent de rente te hebben dan kies je voor een spaarrekening, gekoppeld aan een vaste rente voor een bepaalde tijd. Een spaardeposito zou dan een goede keuze kunnen zijn. Je zet een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd tegen een bepaalde rentevergoeding vast bij een bank bijvoorbeeld. De rente ligt dan wat hoger dan bij een direct opvraagbare spaarrekening. De bank heeft namelijk meer zekerheid om met jouw geld te kunnen werken. Voor jou is de hogere rente een voordeel, een nadeel is het feit dat je het geld voor langere tijd niet kunt besteden. Een tweede minpuntje is: heb je door bepaalde dringende omstandigheden het geld toch nodig, dan betaal je meestal een behoorlijke boete. Er is zelfs een derde minpuntje: als je een bedrag 10 jaar vast zet, dan zou in die tijd de rente ook best eens wat hoger kunnen worden zonder dat jij daar van profiteert. Dit laatste minpuntje kan een pluspuntje worden als de rente daalt. Maar er zijn nog veel meer vormen om te sparen. Zoek ze maar eens op, het internet geeft je uitsluitsel. De hoogste rente, de belangrijke voorwaarden en soms ook de extra aanbiedingen en acties worden er van diverse instellingen genoemd.

Spaarvorm kiezen

Je wilt wel sparen maar weet niet goed voor welke spaarvorm je moet kiezen. Laat een deskundige bankmedewerker je adviseren. Belangrijk is het dat je tevoren weet hoeveel je gaat sparen, spaar je per maand, of heb je een groot bedrag ineens om opzij te zetten. Wil je het bedrag steeds kunnen opeisen, of heb je het voorlopig niet nodig. Bespreek dit en je zult te horen krijgen hoeveel rente het je gaat opleveren. Gaat het om grote bedragen, houd dan rekening met eventuele belasting die je moet betalen over het spaarbedrag minus het heffingsvrije bedrag. Ook dit zal een adviseur jou mede kunnen delen. Je kunt kiezen uit zoveel manieren sparen: internet sparen, gewone spaarrekening, deposito sparen, zakelijk sparen, automatisch sparen, groen sparen, sparen om te zijner tijd je hypotheek af te lossen enz. Het is wel even de moeite waard om er voor te gaan zitten wat je het beste met je spaargeld kunt doen. Je hebt er voor gewerkt of misschien heb je geld gewonnen en dan is het best leuk om jouw kapitaal(tje) te zien groeien. Heb je het zelf niet nodig dan zijn er altijd doelen te bedenken om die ermee te verrassen.