You are here

Wat is een rentebesluit van de ECB?

Actueel rentebesluit ECB

De beurzen hebben bijna niet gereageerd op het rentebesluit van de ECB om een rente verhoging door te voeren. De rente werd verhoogd om inflatie tegen te gaan. Sinds 2009 was er een laag rentetarief om de groei van de economie een handje te helpen. De president, Trichet, houdt er rekening mee dat er binnenkort nog een renteverhoging volgt. De kans op inflatie wordt steeds groter. Als boosdoener worden de hogere energieprijzen genoemd. De nucleaire ramp in Japan is ook van invloed op het rentebesluit van de ECB.

Twee jaar geleden verlaagde de ECB de rente om een nog diepere crisis te voorkomen tot een zeer laag niveau. Nu echter de economie weer wat aantrekt, de olieprijzen stijgen en de inflatie eraan komt is het tijd voor een verhoging aldus het ECB.

Effect of rentes van spaarrekeningen en leningen

Rentebesluiten van de ECB hebben een belangrijk effect op rentes van spaarrekeningen, hypotheken en doorlopende kredieten. Op deze website vind je daar een hoop meer informatie over.

Effect op de olieprijs

Wat zal het effect op de olieprijs? zo vraagt men zich wellicht af. Ten tijde van het vorige rentebesluit was er ook een hoge olieprijs en was de economie er ook niet goed aan toe. Het verschil is echter dat de olieprijs nu hoog is door onrust in het Midden-Oosten en toen hoog was door economische omstandigheden. Welke conclusie kun je nu trekken? Sinds de crisis is er veel geld de economie ingepompt, om deze uit de neerwaartse spiraal te halen. Volgens economen is het nu weer tijd voor de centrale banken om een “gewoon”beleid te gaan voeren. Er zijn zoveel zaken afhankelijk van een rentebesluit van de ECB en er hangt zoveel mee samen, dat zo’n besluit niet één, twee, drie wordt genomen. Het is een interessante materie, om je hierin te verdiepen.

Internet

Op internet kun je de ecb rentebesluiten vinden. Ben je dus benieuwd naar deze besluiten? Zoek dan eens op de zoekmachine Google op ecb rentebesluiten en ga eens kijken welke websites je allemaal in beeld krijgt. Vaak zijn de websites op de eerste pagina de beste ecb rentebesluiten websites die je kunt gebruiken. Neem hier even de tijd voor om hier naar te kijken en bekijk dan even je resultaten. Kun je hier wat mee? Als je wat uitleg nodig hebt is deze vaak ook op deze websites te vinden, zo niet raadpleeg Google weer en typ je vraag hier in steekwoorden en hij zal snel beantwoord worden. Als hij dan nog niet duidelijk wordt, kun je altijd bellen naar een kantoor dat meer weet over de ECB, dan kan er altijd worden gekeken naar een antwoord op je vraag.